BOOTRECEPTEN
GA JIJ VAREN? OP FIETS OF WANDELVAKENTIE OF KAMPEREN? DAN KUN JE VAST EEN HEERLIJK VOEDZAME MAALTIJD GEBRUIKEN!
DIT ZIJN DE RECEPTEN DIE IK OOIT GETEKEND HEB VOOR DE HISWA TE WATER.
“a Sailor’s dessert” Fruit soep met cava!
Koud buiten? Deze grog warmt je op!
Hot gives power to the sailor! Pasta met chorizo en pimentón
-
Pel en snipper de uien en het knoflook. Ontpit en snipper de rode peper (tenzij je van pittig houdt, dan de zaadjes mee verwerken). Strip de naaldjes van de helft van de rozemarijn.
-
Snijdt de chorizo in plakjes.
-
Kook de pasta in ruim water mét een snuf zeezout gaar.
-
Verhit de olijfolie in een flinke koekenpan. Bak hierin de uien glazig en voeg daarna de Pimentón, knoflook en rozemarijn toe. Laat dit twee minuutjes lekker bakken en voeg dan de chorizo toe.Bak dit in zijn geheel al omscheppend nog een aantal minuten. Voeg vervolgens de witte wijn, citroensap en beetje bij beetje zo’n 6 eetlepels kookroom toe. Kook de saus 1 minuut.Giet de pasta af en roer deze door de saus. Warm het geheel nog 1 minuut op.
-
Schep de pasta met saus in een kom en versier het met een takje rozemarijn.
Kleine zeilers houden wel van een zeilers “krab(vis-)burger”
-
Pel en snipper de rode ui en knoflook. Ontpit en snipper de rode peper (tenzij je van pittig houdt, dan de zaadjes mee verwerken).
-
Snij de garnalen en de filet fijn. Doe alles bij elkaar in een kom. Open het blik krab en voeg het krabvlees toe aan het mengsel. Snijd de citroen doormidden en knijp 1 keer boven het mengsel (ongeveer 1 eetlepel). Hussel alles lekker met je handen door elkaar (aan boord heb je meestal geen blender).
-
Verdeel het mengsel in vier (tot zes) gelijke delen en gebruik je handen om ze te vormen tot burgers. Leg ze op een bord in de koelkast gedurende 30 – 45 minuten.
-
Verwarm je pan of de BBQ en bak ze 3 – 4 minuten per zijde.
-
Halveer de broodjes en leg ze met de binnenzijde 10 – 20 seconden op het BBQ rooster of in de toaster.
-
Ga nu je broodjes vullen. Leg op de onderste helft een paar blaadjes sla en voeg daar wat Amsterdamse ui aan toe. Leg hierop de krabburger.
-
Voeg vervolgens de plakjes tomaat en avocado toe. Leg de bovenste helft er bovenop en serveer deze heerlijk (door de kinderen gevangen) krab(vis-)burger!
Zeilers eenpansgerecht: Kip Kaneel
-
Snijd de kip in stukjes en “kruid” deze met de kaneel, totdat de kip helemaal bedekt is.
-
Verhit een hapjespan met een beetje olijfolie of boter en bak hierin de kipfilet.
-
Voeg de prei, knoflook en rode peper toe.
-
Voeg daarna 300 gram droge rijst toe en bak het geheel enkele minuten aan.
-
Zorg dat de rijst niet aan de bodem plakt door veelvuldig om te scheppen.
-
Voeg daarna 250 ml water toe totdat het gehele gerecht onder water staat.
-
Doe de deksel op de pan en kook tot de rijst gaar is.
-
Ondertussen de perziken laten uitlekken en siroop opvangen.
-
Snijd de perziken in schijfjes.
-
Schep het gerecht regelmatig en voeg beetje bij beetje de siroop van de perziken toe.
-
Voeg aan het eind de perziken en de cashewnoten toe en warm het geheel goed door.
-
Breng op smaak met een beetje zout en peper.
Saté Sandwich: hot and tasty!
Absolute favoriet zowel bij ons als bij de kinderen aan boord is de Saté Sandwich. Deze maak ik het liefst met Naanbrood. Te koop in de winkel maar natuurlijk óók zelf te maken.
Het ligt er een beetje aan welke ingrediënten je aan boord hebt maar je kunt Naanbrood makkelijk en op twee manieren maken.Variant 1 vraagt iets meer geduld, je dient het deeg best lang te laten rusten.
Naanbrood variant 1
-
60 gr boter
-
250 gr bloem
-
250 ml handwarm water
-
3,5 gr gist (een half zakje)
-
Flinke hand koriander
-
Zeezout
-
beetje suiker
-
beetje olijfolie
Meng in een kom het handwarme water en gist (voeg als je het hebt een schepje suiker toe). Laat dit zo’n 5 tot 10 minuten staan of totdat het mengsel begint te schuimen. Voeg bloem, yoghurt, fijngesneden koriander en een snuf zout toe aan het gistmengsel.Kneed het vervolgens in 5 minuten tot een soepel elastisch deeg op je met bloem bestoven aanrechtje. Leg de deegbal in de kom onder een theedoek en laat hem rusten tot deze twee keer zo groot is. Dit kan wel even duren, ligt een beetje aan de temperatuur in je boot. Kneed de bal nog even door en verdeel deze is 6 porties. Rol ieder balletje uit tot een dun naanbrood. Verwarm een droge koekenpan op hoog vuur en leg er een naanbrood in. Besmeer de bovenkant met wat olijfolie. Bak ongeveer twee minuten en draai dan om. Bak deze kant ook nog twee minuten.
Naanbrood variant 2
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 150 gr yoghurt (ik heb volle gebruikt)
- Peper
- Olijfolie
- Grote teen knoflook
- Pot pindakaas
- Gedroogde uitjes (of een vers gebakken ui)
- Verse koriander
- Blaadjes sla
- Sambal
- Komijn